Van passie tot ontwerp

De ontstaansgeschiedenis van Glasatelier Columbus is een heel natuurlijk verhaal. Ongeveer 10 jaar geleden was ik makelaar en werd zwanger. Ik was niet van plan tijdens mijn zwangerschapsverlof niets te doen. Ik was op zoek naar een leuke hobby. Na wat probeersels liep ik tegen een doe-het-zelf-cursus aan voor glas-in-lood en dat was mijn eureka moment. Ik raakte gefascineerd door de techniek en creatieve uitlaatklep die werken met glas met zich meebracht. Mijn passie voor glas-in-lood werd geboren samen met mijn zoontje.

Glas-in-lood is heel ontspannen en creatief, thuis ‘s avonds werken aan een ontwerp en dan in de ochtend in mijn werkplaats aan de slag. De creativiteit en techniek met elkaar verbinden. Er valt heel veel te leren en te ontdekken aan glas. Glas-in-lood is zoveel breder dan je zou denken.

In de afgelopen 10 jaar ben ik constant bezig geweest met glas in lood. Eerst dus als hobby, toen voor mijn eigen huis, en al snel voor opdrachtgevers. Zes jaar geleden heb ik me ingeschreven bij de Glasacademie onder leiding van glaskunstenares Irene van de Does-de Bye in Den Haag. Hier heb ik al mijn opgedane kennis van de voorafgaande jaren nog verder uitgediept en na deze opleiding had ik ook echt het gevoel dat ik expert was geworden op het gebied van glas in lood.

Den Haag
Ik heb mijn hele leven gewerkt en gewoond in Den Haag. Mijn man komt uit Zeist , maar heb ik 15 jaar geleden al overgehaald om te komen wonen in de mooiste stad aan de zee. Den Haag heeft een hele sterke glas-in-loodtraditie en zelfs wel een aparte stijl. Er zijn veel Haagse glas in lood ambachtslieden geweest aan het begin van de vorige eeuw die hun stempel op die typisch Haagse stijl hebben gedrukt. Mijn expertise ligt dan ook bij deze artiesten en de typische Haagse stijl.

Eigen werk
Hoewel het te gek is om het werk van een ander op te knappen en het te laten lijken of het door de originele artiest is herstelt, vind ik het ook belangrijk om de glas in lood traditie voort te zetten met eigen werk. Hoewel ik geïnspireerd ben door het werk van vroeger, vind ik dat mijn eigen ontwerpen daar een moderne twist aan geven. Ik zie ook vaak de combinaties van een origineel glas in lood raam van een eeuw geleden, gecombineerd met een modern ontwerp van mijn hand.

Ambacht levend houden
Ik wil mijn kennis en ervaring graag delen met de rest van de wereld. Dit doe ik onder andere door cursussen en cursus aan te bieden in mijn eigen atelier. Het aanbod varieert van bedrijfsuitje- of familiedag- cursus van een paar uur tot een binnenkort erkende opleiding tot glazenier van een tot meerdere jaren. Het overbrengen van mijn passie voor het vak, mijn creativiteit in het maken van ontwerpen en het werken met andere mensen die net zoals ik een (tijdelijke) passie hebben voor glas in lood, vind ik een van de meest aantrekkelijke aspecten van dit vak.

Contact Bonnie